Vanliga frågor

Var bakas Gillekakor?
Gillekakor bakas på våra två bagerier i Åsljunga och Örkelljunga som ligger i norra Skåne.

Hur många kakor görs varje dag?
Under högsäsong bakar vi cirka fem miljoner kakor varje dag, det blir cirka 100 ton småkakor.

Vilka av Gillekakor säljer bäst?
Dubbla chokladflarn är den kaka som säljer allra bäst i Gillesortimentet.

I vilka förpackningar ligger kakorna?
Vi har tre olika typer av förpackningar: papptråg, plastförpackningar och plåtburkar. Förpackningar finns i storlekar från 150 gram upp till nästan 1 kg.

Hur länge håller Gillekakor?
Generellt nio månader för vanliga småkakor, fyra och en halv månad för kondisbitarna (Gilleboll, punschrulle, kolaboll och arraksboll) och pepparkakor håller i tolv månader.

Finns det konserveringsmedel i Gillekakor?
Nej, inte i våra färdigbakade småkakor som säljs direkt till konsument. Enbart konditorisortimentet och pepparkaksdegen, alltså produkter som inte är bakade, innehåller konserveringsmedel.

Finns det färgämnen i Gillekakor?
Vi använder så långt det är möjligt inte färgämnen, men om nödvändigt så används givetvis godkända och välkända färgämnen, gärna direkt från naturens egen källa, till exempel morotsrött.

Finns det transfetter i Gillekakor?
Nej, vi använder inte fetter som är härdade eller animaliska.

Använder ni palmolja i Gillekakor?
Både ja och nej. Vissa av våra pepparkakor och kakor kan bakas utan palmolja, och ersätts istället med andra alternativ som raps och sheaolja. Övriga kakor bakas med margarin innehållande bland annat palmolja, eftersom det är nödvändigt för degarnas konsistens och för att vi ska kunna undvika transfetter. Från och med 2012 köpte vi Green Palm-certifikat för vår palmolja, vilket innebär att man stödjer utvecklingen för produktion av hållbart framtagen palmolja. Ett ytterligare steg tog vi i augusti 2013 då vi helt övergick till mass-balanserad palmolja, vilket innebär att fysisk certifierad olja levereras till vår råvaruleverantör i Sverige för vidare inblandning i vårt margarin.
2016 har vi tagit ytterligare ett steg med segregerad palmolja.

Vår råvaruleverantör, som är delvis grundare och medlem av RSPO (Round Table of Sustainable Palm Oil), jobbar målinriktat och hårt för en miljömässigt hållbar produktion av palmolja. Det är en icke-vinstdrivande organisation som utvecklar och driver införandet av standarder för hållbart framtagen palmolja. Palmoljan vi köper har sitt ursprung från Malaysia, Indonesien.

Vi är även via vårt holländska moderbolag själva medlemmar i RSPO.

Innehåller Gillekakor mjölk, smör eller andra mejeriprodukter?
Nej, våra kakor bakas utan mjölk, men det kan finnas spår av mjölk i vissa chokladprodukter. Är du allergisk uppmanar vi dig att alltid läsa innehållsförteckningen på kakförpackningen eller gå in på vår webbplats där vi har utförlig information om alla våra kaksorter och vad de innehåller.

Vad är naturlig smörarom?
Naturliga aromämnen är ämnen som är naturligt förekommande och som har hittats i naturen. De måste också per definition framställas från naturliga varor t.ex. frukt, grönsaker mm. Naturliga aromämnen erhålls alltså från naturliga växt eller köttråvaror. Aromämnen indelas enligt gällande lagstiftning från och med 20 januari 2011 i naturliga och andra aromämnen.

Vi har valt att använda en naturlig smörarom i våra produkter som inte innehåller några ämnen med animaliskt ursprung. Aromen smakar alltså smör men har inget med råvaran mjölk att göra.

Finns det några ekologiska Gillekakor i sortimentet?
Ja, våra eko pepparkakor med rapsolja är ekologiska.

Finns det några Gillekakor utan socker?
Vi har sockerfria havrekakor och pepparkakor utan tillsatt socker.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn