Har du någon gång tänkt på varför Gilles kakor ser så goda och nästan hembakade ut? Om du säger ja så kan vi berätta att det är just det vi vill. Gilles produktutvecklare Jens Bengtsson jobbar varje dag med att säkerställa att dina kakor från Gille smakar riktigt gott – nästan som hembakat.

– Jag ser en härlig utmaning i att överföra det gedigna bak-hantverket till stordrift. Detta görs med fokus på att behålla en hembakad känsla och kvalitet. Jag tar fram nya kakor, smaker och nya recept, berättar Jens.

– Vid mitt lilla bakbord i provbageriet omvandlar jag det lilla baket – till det stora baket.

Tillsammans med med sina medarbetare på Gille klurar Jens ut lösningar för kakan som bakats för hand, ska kunna bakas i Gilles stora bageri. Det ska ske utan att tumma på kvaliteten. Från 2 kg deg som bakas med händerna till 300 kg deg som bakas med maskiner och ändå får varje liten kaka en hembakad känsla.

Jens Bengtsson fick smak för bageribranschen redan som 14-åring när han jobbade som städare på ett familjebageri och kom i kontakt med gamla skickliga bagarmästare som gjorde honom intresserad av yrket, och av dem lärde han sig grunderna.

– Mitt gymnasieval var enkelt – konditor och bagare ville jag bli, berättar Jens.

I dag har Jens 28 års erfarenhet av bageribranschen, och har utöver själva bakningen även under resan arbetat med produktionsledning, kvalitetstyrning och nu sedermera produktutveckling. Sin livsmedelstekniska utbildning på Lunds universitet har gett honom vidare kunskaper om bland annat livsmedelskemi, näringslära och mikrobiologi, som både Gille och Jens dagligen har nytta av i utvecklingen av ännu godare kakor.

– Gille är en varm arbetsplats (och inte bara för dess ugnar), utan för att kakor är en i sig är glädjespridare, säger Jens och ler.

Jens trivs enormt bra i det härliga arbetsklimat som råder på Gille. Han menar att det är viktigt att ha kul ihop i vardagen. Det vet han med säkerhet eftersom han har jobbat på Gilles bagerier i 14 år. Han har inga planer på att byta jobb eftersom han känner att det är här i Örkelljunga och Åsljunga möjligheterna finns. Det är här hans kompetens och erfarenheter kommer till sin rätt.

Så klart har Jens favoriter bland Gilles sortiment. Men han har svårt att välja bara en.

– Min favoritkaka är våra små Gille pepparkakshjärtan, men är även svag för våra goda Gillebollar och Punschrullar, och inte att förglömma våra Havreflarn med och utan choklad….förresten har ni smakat våra nyheter chokladflarn med mandel eller mint…..??

– Stopp Jens…. du fick bara säga EN!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn